dimecres, 3 de maig del 2017

ELS ERRORS MÉS FREQÜENTS QUAN PARLEM VALENCIÀ

A molts alumnes usuaris de la llengua valenciana, sovint els sorgeixen dubtes quan parlen en valencià. Per això, hem decidit recollir en aquesta entrada alguns dels errors que considerem que són més freqüents.
  • anar a + verb en infinitiu / verb en futur o present

Anar a + infinitiu no s'utilitza amb valor de futur. Segons el cas, es pot fer servir estar a punt de + infinitiu o bé el verb en futur o en present.
  • tenir que / haver de

Quan volem expressar obligació la forma correcta en valencià és haver de. Cal rebutjar les construccions tenir que o deure de.
  • degut a / a causa de

Aquesta expressió no es pot utilitzar amb el sentit de a causa de. En aquest cas, doncs, s’ha d’optar per expressions com  gràcies a, per culpa de, per raó de, perquè o ja que. Degut, de fet, només és correcte quan s’utilitza com a participi del verb deure.
  • donar / fer

En valencià, certes expressions es construeixen amb el verb fer i no amb donar: així no donem petons sinó que fem petons. Però tampoc no donem pena sinó que  fem pena, no donem fàstic sinó que  fem fàstic, no donem una volta sinó que fem una volta, no ens donem compte d’una cosa sinó que ens n’adonem.
  • gerundi de posterioritat


El gerundi amb valor de posterioritat és incorrecte. En aquest cas, la solució proposada és construir una oració coordinada copulativa.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

INSTRUCCIONS PEL LLIURAMENT DEL VÍDEO-COREOGRAFIA

     Com bé sabeu, tota aquesta feina que heu anat fent al llarg d'aquests dies s'ha de veure reflectit en la coreografia, la qual ...

EL MEU SYMBALOO