divendres, 28 d’abril del 2017

ORIGEN DE LA MUIXERANGA D'ALGEMESÍ

      Tothom coneix la tradició dels Castellers de Vilafranca o de Tarragona, però molts pocs saben que el seu precursor el tenim açí a la terra, són les Muixerangues d'Algemesí. Coneguem el seu origen?
      Les més antigues cròniques escrites que la vinculen a Algemesí daten del primer terç del segle XVIII, però de la seva constant i ferma presència molt bé pot pensar-se en un origen molt més antic. Concretament la tradició diu que la festa es remunta a 1247, quan es va trobar una imatge mariana en el tronc d'una morera, que dóna lloc a una processó, danses i música d'origen pagà com de fe pels carrers de la localitat valenciana. Per tot això és pel que la UNESCO la reconeix com a patrimoni immaterial de la Humanitat. Sent que la tradició ha estat transmesa de generació en generació.
      Si ens atenim a referències de cròniques, la data de 1724, celebració de les primeres festes solemnes en honor de la Mare de Déu de la Salut, podria ser la més antiga que la vincula a la Festa; però si tenim en compte la constatació documental dels Llibres de Comptes de la Vila, des de 1733 i des de llavors, ja amb cadència anual al liquidar el sou als dolçainers que tocaven a la Festa, és el més exacte fita cronològic.
      La muixeranga d'Algemesí va celebrar el 2013 el 40 Aniversari des que el 1973 gairebé desaparegués i en tal ocasió celebro amb un acte commemoratiu un homenatge multitudinari a les 30 persones que el 1973 van aconseguir treure a endavant un dels balls més simbòlics de València, avui ja una festa Patrimoni de la Humanitat. (Font: Wikipedia)

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

INSTRUCCIONS PEL LLIURAMENT DEL VÍDEO-COREOGRAFIA

     Com bé sabeu, tota aquesta feina que heu anat fent al llarg d'aquests dies s'ha de veure reflectit en la coreografia, la qual ...

EL MEU SYMBALOO